Ensam i bräcklig farkost

Ensam i bräcklig farkost

 • Inläggsförfattare:
 • Inläggskategori:Uncategorized

In order to change everything we need everyone

Det är en sån där lite gråkulen decemberkväll när jag skriver de här raderna. Ikväll fyller jag år, mitt fyrtiosjunde i räkningen. Decemberkvällar har kommit och gått under de år jag hittills har levt. Min entré i livet var dramatisk. Kejsarsnitt. Liten och ömtålig. Vägde 1200 g. Vetenskapen var på min sida. BB i Västervik hade turligt nog köpt in en hjärt och lungmaskin där under hösten. Utan den vet jag inte om jag hade klarat min andning själv. Jag vet inte om det är den insikten som fått mig att vara förundrad över livet, över naturen, över människor, över skapelsen. Varje dag på jorden är ett under, det hade kunnat vara annorlunda. Där i Västerviksnatten var det min lilla kuvös och min maskin som var min farkost i livet för att färdas mot en tid och en hamn där jag kunde andas ut-där jag var räddad. Stark nog att låta livet möta mig, att finnas till.

Detta år har en annan flicka, ung nog att vara min dotter också gjort resor i bräckliga farkoster för att kämpa för en existens där hon kan andas och leva. Det krävs mod för det. Det krävs mod för att leva. Många av oss har tyvärr glömt bort vilka supermän och superkvinnor vi är. Vi har valt livet en gång i tiden, vi har med stort mod kastat oss ut i det okända, till den planet där vi finns till. Greta, i sina bräckliga farkoster är ute på ett uppdrag, att få oss att vakna upp, att få oss att förstå att den bräckliga båt hon åker på också är en metafor för vår resa genom livet. Lika lite som Greta mitt ute på Atlanten börjar att såga ner sin båt så att hon snart kantrar och sjunker, lika lite ska vi förstöra förutsättningarna för vårt liv och miljö när den är hotad.

Hon känns ensam där ute på sitt hav. Tänk dig om alla jordens människor skulle slå följe med henne i fantasin, en båt för varje människa – en armada för miljön och för hoppet. Vilken syn det skulle vara. Tillsammans skulle vi styra mot den framtida hamn där vi ser hur naturen återhämtar sig.

”In order to change everything we need everyone ” – säger hon lågmält, men med en anmärkningsvärd styrka. Everyone-Alla! Du är viktig. Det är samma båt vi färdas i över det kosmiska havet. Vi behövs alla. Modet finns fortfarande kvar hos oss, vi måste bara påminna varandra. Världen har ingen hjärt och lungmaskin som kan hjälpa dig och andas när jordens lungor inte orkar, när skapelsen hotas. 

Decembernätterna kommer snart övergå i januari och det nya året. Tänk om du och jag skulle våga tänka tanken att det faktiskt är avgörande hur jag och du väljer att leva våra liv? Hur vår vardag och val vi gör påverkar den resa som vi gör här och nu i detta liv. Sitter du säkert i din båt och styr den till en trygg hamn eller tar du fram verktyg och gör hål i botten? Jag vet vad mitt val blir. Jag har kämpat för livet, jag trivs här på vårt lilla klot och vill att den ska vara farkost åt framtida generationer. Climate Invest är en av mina åror för att hålla mig flytande på det stormiga havet som miljökrisen piskat upp.

Vi är med dig Greta, vi vill göra skillnad!

Nästa inläggLäs fler artiklar

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. hgf

  Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 2. nglcn

  Hi and thank you for your comment. We are not seeing any issues from our end right now and seems to be working fine – however we will look into it to make sure it is working as intended. Please send an email to [email protected] if there’s anything else we can assist you with! Best Regards, The Climate Invest Team

Kommentarer är stängda.